Повишаване живота и функционалността на ламинирания паркет

Днешните дървени облицовки за подови са по-трайни от всякога, но те все още не са напълно защитени. Ако сте заложили твърде много пари във вашия ламинат, навярно ще искате да съхраните живота ми за години напред. За целта трябва да го защитите.

Редовното рутинно почистване с прахосмукачка или метене е много важно. Такова ще предотврати натрупвания от прах, мръсотия и пясък, които могат да увредят най-горния пласт.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е използването на покритие над ламината. Това не само ще защити пода, но може да създаде добавена красота във вашия дом. Килимите могат да бъдат намерени в най-различни стилове, цветове и цени в различни диапазони, така че в зависимост от вашия конкретен вкус и декор на дома, да избирате сред безкрайни възможности.

Поставете постелка на входната врата. Така ще намалите малките камъчета, внасянето на пясък и кал по вашия ламинат. Желателно е на местата с голям трафик да се използват дори пътеки. Използването на такива в предната част на мивки, миялни машини и хладилници не само предпазва от прекомерно износване, но ще се справи с влагата от разливи и капе.

Важно е да се запазят тези килими чисти, за да не се прехвърля мърсотията от тях по ламниниран паркет. Редовното почистване при разливане на течности и прахосмукачката ще свършват своята работа.

Единственият реален недостатък от използването на килими върху пода с дървен паркет е, че те могат да доведат до обезцветяване на дървесината. Площта под килима ще се запази в първоначалния си цвят, а непокритата области може да избледнява при дълго излагане на слънчева светлина. Тогава по-добрата алтернатива е използването на ламинат. Последният е неподатлив на слънчевата светлина и UV лъчите. Така ще разберете и защо трябва да избирате ламинати за подова настилка.

Ако искате да защитите вашата инвестиция в дървени подове, следвайте тези съвети и ще имате добре изглеждащи подове за години напред. Научете за повече съвременни подове в гр. София.