Естествените почистващи средства са естествена алтернатива

Ако смятате, че само синтетични химикали могат да дезинфекцират, дълбоко се лъжете. Сега, е момента да органичните почистващи средства за ръце, въпреки, че са много популярни. Колкото и да вършат отлична работа със своята задача и в същото време не съдържат никаква вредна химия, те си остават скъпоструващи.

Как е възможно това? Тайната се крие в естествените вещества. Представяме няколко натурални продукта, които могат да се използват в ежедневието.

Статията е предоставена с любезната подкрепа на izvozva.bg.

Почти всички почистващи препарати и детергенти с етикет „антибактериални“ имат токсични вещества, които предизвикват сърбеж и дразнене на кожата, а понякога и сериозни кожни заболявания. Например триклозан. Той може да се натрупва във вътрешните органи.

Някои компоненти на етанола – също често могат да се видят в състава на антибактериалните агенти. Такива също са спорни химикали по отношение на тяхното въздействие върху човешкото здраве. Според някои съобщения, некачественият етилов алкохол, използван за производството на домакински химикали, може да предизвика хормонални нарушения и различни видове рак.

Производителите на биокозметика отдавна използват естествени дезинфектанти в своите антибактериални средства.

В списъка на естествените антибактериални агенти на първо място са етеричните масла. Това е естествена алтернатива на всички химически средства, тъй като етеричните масла имат силни антисептични свойства.

Те действат като противогъбични и дори като антибиотик. Например, етеричните масла от мащерка и лавандула, розмарин и мента се справят с много бактерии по-бързо и по-ефективно от синтетичните аналози, като цитрусовото масло. И миришат удивително.

Оцетът, например, този антибактериален агент се намира в почти всеки дом. Повечето видове оцет не оставят бактерии. За дезинфекция на стаята, направете мек разтвор на оцет във вода: за 1-1.5 литра вода – 2 супени лъжици оцет.

В това съотношение оцетът не уврежда кожата и не оставя следи върху мебелите, за да се отърве от неприятната миризма на оцет, добавете няколко капки етерично масло към разтвора и разбъркайте добре. Мокрото почистване в къща с такова решение е много полезно, когато някой от членовете на семейството е болен или ако има домашни любимци.

Лимоновият сок е отличен естествен антибактериален агент. Освен това, е универсален: може да се използва, както в къщата за почистване, така и за дезинфекция на ръцете, например по време на разходка или пикник.

За да направите бутилка от естествен антибактериален агент, изстискайте сока от 1-2 лимона и го изсипете в малък контейнер, който може да вземете със себе си. За да смекчите лекарството, добавете няколко капки от същото етерично масло.

Не забравяйте, че има и друг антибактериален агент – гореща вода. Измийте ръцете си с много топла или гореща вода и ще се отървете от повечето бактерии. Между другото, гореща вода може да се използва, с който и да е от по-горните препарати.

Ако имате много стари мебели, които не подлежат на третиране, с кивито и да било препарати, помислете за тяхното изхвърляне. С фирма izvozva.bg може, дори да изхвърлите безплатно стари мебели.